8 februari, 2018

Het belang van spelen

 

Vrienden zeggen wel eens tegen mij: “marianne, je moet een vlogje maken. Mensen lezen niet meer, ze willen je aan het werk zien.” Daar zit wat in, dacht ik, maar waar haal ik zo snel een vlogje vandaan? Dus kwam leren vloggen op mijn verlanglijst.

Ondertussen… ging ik aan de slag met geschreven verhalen en ontdekte ik dat bloggen heel fijn is om jullie mee te nemen in mijn leerproces EN je daarin de ruimte te geven voor je eigen leervragen en leerervaringen. Lezen kun je immers elk moment stoppen voor een overpeinzing – om mijn woorden te toetsen aan jouw ervaring, of omdat mijn ideeën jou op een eigen spoor van associaties brengen. Zo wordt bloggen bijna een interactiever en intiemere interactie dan vloggen: we leren samen.

In mijn werk gaat het mij ook om samen leren. Een effectieve opmaat naar samen leren, is samen spelen. Als je samen lol kunt maken, ontstaan er namelijk de gevoelens van veiligheid en genegenheid die je nodig hebt om samen een scheppend of creatief proces aan te gaan. Een grotemensen-term voor werkvormen die een beroep doen op je scheppende brein is ‘energizers’. De serieuze volwassene in ons heeft namelijk vaak wel een soort legitimatie nodig om te mogen spelen. De juiste taal en woordkeuze helpen daarbij. Over het waarom van spelen in bijeenkomsten heb ik…. een filmpje!*

 

 

 

*gemaakt door onovertroffen faciliterend filmer en blik-opener Marc van Seters