Methode

Ik werk op basis van praktische veranderkunde, met reflectie en dialoog, en met systemische en creatieve werkvormen. Dat brengt een aantal werkende principes met zich mee. Laat me je daarin meenemen.

De ijsberg. Je brein is als een ijsberg – de 10% boven water is je bewuste brein; de 90% onder water is onbewust. Complexe besluiten neem je met je onderbewustzijn. Hoe boor je dat onderbewuste slimme brein dan aan? Met creatieve werkvormen: opdrachten die je handen en hart aan het werk zetten en je zo helpen je bewuste brein te ontspannen.

De vlieger. Je brein is ook als een vlieger – in de rechter hersenhelft zit je creativiteit; in je linker de rationaliteit. Beide heb je nodig. Als je op pad gaat, kan het zijn dat je stressvolle dingen tegenkomt. Het rationele brein raakt daarvan in de war en gaat dan op slot. Door fysieke beweging ontspannen we weer en is een nieuw gesprek mogelijk.

Lichaamswerk. We werken met hoofd, hart en handen. Je wijsheid zit in je hele lijf, niet alleen in je slimme brein. In de bijeenkomst werken we met hoofd, hart en handen. Iedereen wordt als kunstenaar geboren. Iedereen is creatief. Daar moeten we vooral niet teveel over nadenken. Ik help je om het ‘gewoon’ te doen.

Diep luisteren. Er bestaan verschillende niveaus van luisteren. Wanneer je werkt met handen en hart, en daarmee je lijf in de vertraging zet, verdiep je jouw luisteren naar jezelf en naar anderen. Luisteren gaat van reageren naar empathie, en van meevoelen naar samen tussen de regels door iets nieuws horen. We noemen dat generatief of diep luisteren.

Fenomenologisch kijken helpt hierbij. Dat is kijken zonder je best te doen om iets te zien, al wandelend waarnemen wat er op je pad komt.


Olifanten. Ik trek ze graag onder het kleed vandaan. De ‘waarheid’ is als een olifant. Je kunt er vaak niet omheen en er ook niet overheen kijken. Je wordt ernaar toegetrokken, en dat bewolkt je slimme denkbrein. Een olifant moet je in stukjes bekijken, je hebt m niet in één keer in beeld. En wanneer je de olifant van meerdere kanten bekijkt, vallen de puzzelstukjes in elkaar. Tegenpolen blijken dan bij elkaar te horen. En helemaal niet zo verschillend.

Ongemak. Dat kom je vaak tegen als er iets veranderd moet worden. We stoppen het vaak weg. Mag het er gewoon zijn? Kunnen we, een stap verder, ongemak koesteren?

Introvert en extravert. Er zijn mensen die veel praten en er zijn mensen die veel luisteren. De meeste mensen zitten er ergens tussenin. Mijn werkwijze helpt mensen die veel praten om tot de kern te komen en mensen die veel luisteren om hun eigen gedachten in te brengen.